Rusya: Afrika’ya yönelik tahıl planı konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardık
Rusya, Türkiye’nin, Katar’ın mali desteğiyle Rus tahılının Türkiye üzerinden fakir Afrika ülkelerine taşınması planını prensipte onayladığını duyurdu. Rusya’nın planı, 1 milyon ton tahılın indirimli fiyatla Türkiye’ye gönderilmesini ve orada işlendikten sonra Afrika ülkelerine taşınmasını içeriyor.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, plan üzerinde prensipte anlaşmaya varıldığını ve yakın zamanda tüm taraflarla sevkiyatın teknik detaylarına ilişkin çalışmaların başlayacağını kaydetti.
Rusya’nın temmuz ayında Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasını askıya almasının ardından gündeme getirdiği plan hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da olumlu görüş belirtmiş, ancak Türkiye önceliğin Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının yeniden uygulanması olduğu mesajını vermişti. . Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) aracılık ettiği anlaşmayı, tahıl ve gübre ihracatına yönelik Batı yaptırımlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle geçen yıl temmuz ayında askıya almıştı. Anlaşma kapsamında ihraç edilen Ukrayna tahılının değerli kısmının gelişmiş ülkelere ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gittiğini belirten Moskova, kendi tahılını fakir Afrika ülkelerine ücretsiz veya indirimli fiyatlarla göndermeyi planladığını duyurdu.
Türkiye’deki değirmenlerde öğütülerek un haline getirilecek.
Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 4 Eylül’de Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın Putin’le imzaladığı Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasına geri dönmesi için BM’nin önerdiği yeni planı değerlendirdiklerini ve güzel bir sonuca ulaşmayı umduklarını söyledi. kısa sürede beklentileri karşılayacaktır. dedi.
Rusya’nın Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl gönderme planına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Putin, ‘Biz bu 1 milyon ton tahılı fakir ülkelere göndermeye hazırız, bunun için tüm lojistik çalışmaları yaptık. Bu lojistik çalışmalarımızla bu adımı atmaya hazırız.’ “Biz onlara, ‘Biz Türkiye olarak burada üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız, sizlerden gelen tahılları fabrika değirmenlerimizde öğütüp un halinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz’ dedik. Bu konularda anlaştık.”
DW,rtr / BK,ET