Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler ABD verilerinde

ABD hisse senetleri, olumlu ISM hizmet verilere rağmen Orta Doğu’da çatışmaların tırmanması tehdidinin risk iştahını azaltmasıyla dalgalandı.

S&P 500 günü yüzde 0,17 düşüşle tamamlarken, Nasdaq 100 yatay kapandı. Yeni işlem gününde vadeli endeksler yatay.

Çin’de finansal piyasalar tatil nedeniyle işleme kapalı. Hong Kong’daki Çin hisse senetleri dünkü düşüşün ardından bu sabah yükseliyor. Hang Seng China Enterprises Endeksi dalgalı bir seansta yüzde 2’den fazla artış gösterdi.

Bloomberg Dolar Endeksi hafif ekside olsa da agresif ABD faiz indirimleri beklentilerinin azalmasıyla yaklaşık altı ayın en büyük haftalık kazancını elde etmeye hazırlanıyor.

Brent petrol, İsrail’in İran ham petrol tesislerini vurabileceği endişesiyle neredeyse bir yılın en büyük bir günlük yükselişini yaşadıktan sonra duruldu. Emtianın fiyatı Şubat 2023’ten bu yana en büyük haftalık kazancına yaklaştı.

Ons altın da artıda. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey’nin The Guardian’a yaptığı açıklamada, enflasyon verilerinin iyi gelmesi halinde BOE’nin faiz oranlarını düşürme konusunda “biraz daha agresif” olabileceğini söylemesinin ardından sterlin değer kaybetti.

Sterlin/dolar günü yüzde 1 kayıpla tamamladı.

ABD’de kritik veriler

ABD’de Eylül ayına ait istihdam verileri için Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi geçen ay tarım dışı istihdamda 150 bin kişilik artış yaşandığının açıklanması yönünde.

Ağustos ayında tarım dışı istihdamın 142 bin ile ılımlı bir artış kaydettiği açıklanmıştı.

Bloomberg anketine göre işsizlik oranının ise yüzde 4,2 ile bir önceki ay ile aynı seviyede açıklanacağı tahmin ediliyor. Hafta içinde açıklanan ADP özel sektör istihdamı verisi beklentilerin üzerinde artarak, Fed’in büyük bir faiz indirimi gerçekleştireceği yönündeki beklentilerin azalmasına neden olmuştu.

Bloomberg ABD Başekonomisti Anna Wong, Eylül ayı istihdam raporunun ABD işgücü piyasası hakkında karışık sinyaller vermesini bekliyor.

Eylül ayında aylık tarım dışı istihdam artışının – piyasa beklentisinin üzerinde – 188 bin olmasını, işsizlik oranının da -yine piyasa beklentisinin üzerinde – yüzde 4,3 olarak açıklanmasını bekleyen Wong, istihdam artışının bu beklentileri de aşarak 200 binin üzerinde gelme ihtimali olduğuna değindi.

“Eylül ayı istihdam artışının güçlü çıkması işgücü piyasasına ilişkin iyimserliği artırabilir. Biz bunun için biraz erken olduğunu düşünüyoruz” diyen Wong, “Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimi işsizlik oranını dengeleme şansını artırmış olabilir, ancak yılın büyük bir bölümünde yaşanan hızlı soğumanın işsizlik oranının bir dönüm noktasını çoktan geçtiği ve kalıcı bir yükselişe devam edeceği anlamına geldiğini düşünüyoruz. İşsizlik oranının yıl sonuna kadar yüzde 4,5’e, 2025 yılında ise yüzde 5’e ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu